Over de Chromebook


Over de Chromebook

Een laptop, maar dan goedkoper. De Chromebook laptop wordt steeds bekender in Nederland en Europa. In Amerika is om en nabij 25 tot 30% van de totale laptopmarkt Chromebooks, terwijl dat in Europa momenteel slechts circa 1 of 2 procent is. Maar de Chromebook is steeds gewilder in Nederland en Belgie. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest gewilde laptops bij de Nederlandse koper. Waarom neemt de populariteit van deze laptop toe op deze manier?

Google toepassingen

Op een Chromebook is vrijwel alle programmatuur aanwezig die men op een pc ook vindt. Je kunt er onder andere mee tekstverwerken, spreadsheets verwerken of presentaties ontwikkelen. Google heeft voor elke toepassing zijn eigen applicatie gemaakt: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Verder heeft Google o.a. Hangouts en Google Play Music. Daarnaast is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail, Google+,Google Calendar en Google Maps.

Bedenk wel: Op enige uitzondering na, is het feitelijk uitsluitend mogelijk webapplicaties te draaien op de Chromebook. De programma\’s staan in \’the cloud\’, terwijl de opslag van data gebeurt op de interne SSD – en uiteraard ook in the cloud. De koper die een Chromebook koopt, ontvangt 100 GB aan opslagruimte bij Google Drive . In de online opslag kun je bestanden bewaren en deze delen met vrienden en collega\’s.

Behalve Google\’s apps, stijgt ook het aantal beschikbare webgebaseerde apps van anderen. Je hebt ruime keuze uit de applicaties in Google\’s Web Store. Traditionele programma\’s van de desktop kennen bijna allemaal al enige tijd een online variant. Grafische bewerking kan bijvoorbeeld online gedaan worden met Pixlr – een tegenhanger van Photoshop. Muziek luisteren kan via bijvoorbeeld Spotify – alles online.

Op een Chromebook is zo bijna alle programmatuur online beschikbaar die ook op een normale computer aanwezig is. Google biedt zelfs functionaliteit waarmee je offline kan werken. En sinds kort kan Chromebook ook gebruik maken van de officiele Microsoft Office Online.

Laptop kopen – waar moet je op letten?

Bij een Chromebook werkt het niet heel anders dan bij een andere laptop. Er bestaan verschillen tussen de verschillende Chromebooks van de diverse fabrikanten. De voorkeur zal afhangen van wat men zelf belangrijk vindt. Je zult moeten kiezen uit diverse opties. Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties van laptop, beeldscherm, opslag en aansluitingen en accuduur.

De prijs speelt uiteraard mee in de keuze voor een Chromebook. Enige prestatie bepalende eigenschappen zijn o.a. type processor, en het maximale interne geheugen. Factoren die kenmerkend zijn voor het uiterlijk, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermresolutie en videokaart (en grafische chip). Stel tot slot de hoeveelheid vast van online opslag en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen, zoals USB aansluitingen.

Iedereen een Chromebook

De Chromebook is echt innovatief. Hij wordt wel de ultrabook voor iedereen genoemd. Maar waaromeen Chromebook kopen? Een belangrijke pluspunt is dat de Chromebook zo makkelijk in gebruik is. En omdat deze zo goedkoop is – veel goedkoper dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor de mobiele gebruiker omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. De Chromebook is erg licht, waardoor deze gemakkelijk is mee te nemen. Bovendien is alles heel eenvoudig; veel is intuitief duidelijk. De prestaties zijn hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hdd. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De beveiliging van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Concluderend: de bekendheid van de Chromebook zal de komende jaren ook in Europa verder toenemen. Staat de Chromebook ook al op uw verlanglijstje?